W dzisiejszych czasach bardzo łatwo jest znaleźć dowolny owoc lub warzywo przez cały rok, zawsze w idealnym stanie i świeże, jednak ich smak nie zawsze jest taki sam. W rzeczywistości każdy produkt ma swoją porę roku i chociaż w dzisiejszych czasach możemy z łatwością odtwarzać je — lub importować — przez cały rok, nie jest to najbardziej zrównoważone ani dla środowiska, ani dla naszego podniebienia.

Znaczenie jedzenia sezonowego.

Jak już wspomnieliśmy, w dzisiejszych czasach wystarczy wejść do supermarketu, aby znaleźć niemal każdy produkt, jaki można sobie wyobrazić. Coś, co jeszcze kilka lat temu było nie do pomyślenia, jak na przykład jedzenie melonów zimą, teraz jest zupełnie normalne i nie budzi zdziwienia. Mimo że coraz więcej osób powraca do jedzenia sezonowego, wciąż wiele osób nie jest świadomych korzyści płynących z tej praktyki, zarówno dla naszego ciała, jak i dla planety.
Wszystkie rośliny i zwierzęta mają swoje cykle życiowe, które zależą od pogody i pór roku. Światło, temperatura i dostępna woda są niezbędne do ich prawidłowego rozwoju. Z tego powodu arbuzy produkuje się latem, a mandarynki zimą, i choć można je znaleźć na półkach supermarketów, to ani cena, ani smak nie są takie same.

Naturalne sposoby na zwiększenie poziomu endorfiny i serotoniny.

W dzisiejszym społeczeństwie prawie każdy produkt może być wyhodowany w szklarni lub przywieziony z innego kraju, ale ten pierwszy nie będzie smakował tak samo, a ten drugi ma bardzo duży wpływ na naszą planetę. Czy nie byłoby bardziej sensowne, zarówno z ekologicznego, jak i gastronomicznego punktu widzenia, jedzenie tego, co jest dostępne w danym momencie?
Dlaczego produkt sezonowy jest lepszy? Przede wszystkim dlatego, że uprawiano go w optymalnych warunkach klimatycznych, że został zebrany w idealnym momencie dojrzałości i że nie trzeba było go przemieszczać, aby trafił na talerz. Wszystko to razem oznacza, że cena jest niższa, zanieczyszczenie minimalne, a smak znacznie bardziej intensywny.

Na co zwrócić uwagę?

Jeśli zastanawiasz się, co jeść na przykład na wiosnę, dobrym sposobem jest sprawdzenie ceny produktów lub łatwości ich znalezienia. Produkty sezonowe są bardziej obfite i tańsze niż poza sezonem. Wynika to z oszczędności w zakresie magazynowania i transportu, które nie są dostępne w przypadku importu tej samej żywności.
Nasi rodzice i dziadkowie żyli w czasach, kiedy nie było łatwo znaleźć jakiekolwiek jedzenie przez cały rok; wręcz przeciwnie, każda pora roku miała swoje produkty, a jedzenie zależało od tego, co było dostępne w danym czasie. W rzeczywistości, jak to się mówi, natura jest mądra i każda pora roku dostarcza nam produktów, których w danym momencie potrzebujemy.