Płyty grzewcze to produkty, które są wykorzystywane w nowoczesnych kuchniach. Nie są połączone z piekarnikiem, a występują jako osobne urządzenie, które jest osadzone na blacie. Możemy wyróżnić kilka rodzajów płyt, w zależności od sposobu, w jaki są zasilane oraz materiału, jaki dostarcza ciepło.

Jak dzielimy płyty grzewcze?

Płyty grzewcze dzielimy ze względu na sposób, w jaki wydzielają ciepło. Wyróżniamy tutaj:

  • płyty indukcyjne
  • płyty ceramiczne
  • płyty gazowe
  • płyty elektryczne.

W przypadku płyty elektrycznej oraz indukcyjnej zdarza się, że pojawiają się w jednej kategorii. Jednak po wejściu na stronę sklepu internetowego www.sferis.pl można jasno zauważyć, że są to zupełnie różne produkty. Płyty indukcyjne wykorzystują najnowsze technologie i są w pełni bezpieczne podczas użytkowania. Natomiast płyty elektryczne charakteryzują się możliwością nagrzania z wykorzystaniem prądu, ale korzystają z innych technologii.

Płyta gazowa jest najstarszym dostępnym typem, ale w dalszym ciągu najczęściej spotykanym. Jednak ze względu na liczne zalety, płyta indukcyjna powoli ją zastępuje w nowoczesnych kuchniach.

Czy płyty indukcyjne są rzeczywiście najlepsze?

Płyta grzewcza indukcyjna wykorzystuje nowoczesną technologię oraz prąd elektryczny w celu wydzielania ciepła. Ono z kolei powoduje nagrzewanie sie naczyń, co przekłada się na podgrzewanie jedzenia, możliwość jego gotowania oraz smażenia. Co ważne, w tym przypadku istnieje naprawdę minimalne ryzyko poparzenia się. Dlatego te produkty są tak bardzo popularne w przypadku rodzin z dziećmi.

Po zdjęciu z „palnika” naczynia, płyta niemal od razu traci swoją temperaturę. Z tego względu zwierzęta, na przykład koty ani dzieci nie poparzą się, jak to może zdarzyć się w innych przypadkach.

Pierwsze płyty indukcyjne były wadliwe i pobierały dużo prądu. Były przy tym znacznie droższe od innych dostępnych opcji. Jednak obecnie ceny zostały wyrównane, a produkty korzystając z nowych technologii stają sie coraz lepsze.

Kiedy płyta indukcyjna sprawdzi się lepiej niż płyta ceramiczna?

Płyta grzewcza indukcyjna sprawdzi się doskonale w nowoczesnych mieszkaniach, w dużych miastach. Dlaczego? Żeby działać potrzebuje stałego dostępu do prądu. Dlatego odradza się korzystanie z niej w miejscach, gdzie występują przerwy w dostępie do energii elektrycznej. Sprawdza się również doskonale w przypadku rodzin z dziećmi i zwierzętami. Umożliwia szybkie podgrzewanie potraw oraz minimalizuje ryzyko poparzenia się; Dlatego jest bardzo mocno doceniana przez młodych użytkowników, którzy często jednocześnie gotują obiad oraz zajmują się obowiązkami zawodowymi lub rodzicielskimi.

Płyta indukcyjna to również doskonałe rozwiązanie wszędzie tam, gdzie nie jest zamontowany dopływ gazu. Dzięki niej nie jest się ograniczonym do korzystania z płyt elektrycznych, a można postawić na nowoczesne rozwiązania, które doskonale sprawdzają się w wielu domach.

Czy płyty gazowe są bezpieczne?

Płyty gazowe natomiast budzą nadal wiele kontrowersji. Dlaczego? Ze względu na ryzyko wydzielania się tlenku węgla – czadu, który jest śmiertelnie niebezpieczny. Kuchenki starego typu, w których nie było odpowiednich zabezpieczeń, wiązały się z pewnym ryzykiem wybuchu oraz zatrucia. Jednak nowoczesne płyty gazowe są wyposażone w odpowiednie zabezpieczenia oraz czujniki, które umożliwiają im skuteczny odpływ gazu w chwili pojawienia się zagrożenia. Oczywiście, nie jest to niezawodny system, jednak jest zdecydowanie lepszy niż jeszcze kilkanaście lat temu. Dlatego kuchenki gazowe są znacznie bezpieczniejsze niż kiedyś.