Zdrowe odżywianie to temat, którym interesuje się coraz to większa liczba osób. Jest to, oczywiście, pozytywna informacja – ponieważ tego rodzaju wiedza pozwala wyeliminować z naszej diety wiele, często zwyczajnie szkodliwych dla zdrowia, produktów. Jak to jednak ze wszystkim bywa – również i w kwestii żywienia powstały liczne mity, a wiara w niektóre z nich może przynieść naszemu zdrowiu ogromne szkody.

Gluten.

W ostatnich latach o glutenie mówi się coraz głośniej i częściej. Wiele osób wręcz otwarcie namawia do tego, by całkowicie wyeliminować go z codziennej diety. Jeżeli jednak nie kryją się za tym żadne przesłanki zdrowotne – wykluczenie glutenu może wiązać się z większym zagrożeniem. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że brak glutenu w diecie sprzyja niedoborom licznych witamin i minerałów. Kto więc powinien wykluczyć gluten ze swojej diety? Wszyscy ci, którzy mają co do glutenu jakiekolwiek przeciwwskazania medyczne – a więc chorzy na celiakię, nieceliakalną nadwrażliwość na gluten czy alergię na pszenicę.

Kawa szkodzi.

W kwestii mitów żywieniowych – również i kawie oberwało się rykoszetem, ponieważ niektórzy uznają, że wykazuje ona szkodliwe działanie dla naszego organizmu. Tymczasem, jak się okazuje, ten znany od wieków napój okazuje się być nie tylko całkowicie zdrowy, lecz także zmniejsza ryzyko wystąpienia poważnych chorób i schorzeń. Oczywiście, jak to ze wszystkim w życiu – należy zachować odpowiedni umiar. Jeżeli nazbyt często sięgamy po kawę, możemy doświadczać przykrych dolegliwości, które najczęściej związane są z przedawkowaniem kofeiny.