Słoiki to niemal obowiązkowy element każdej kuchni. Przechowujemy w nich nasze ulubione przetwory, czy też zakupione w sklepie gotowe produkty, takie jak kiszone ogórki, dżemy, zupy czy pulpety. Najpewniej wszystkim zdarzyło się, że otwarcie słoika było zadaniem niemal niemożliwym. Najprostszym sposobem na otwarcie słoika jest zawołanie naszego męża lub partnera. Jak jeszcze jednak można sobie poradzić ze słoikiem, który sprawia nam problemy przy otwarciu?

Czas na klapsy.

Jednym ze sprawdzonych sposobów umożliwiających otwarcie słoika, jest jego odwrócenie i kilkukrotne uderzenie w szklany spód. Inną metodą jest uderzanie wieczkiem o twardą powierzchnię. Drug sposób jest jednak nieco ryzykowny, gdyż może dojść do pęknięcia słoika.

Ostrze w dłoń.

Skuteczną metodą jest podważenie wieczka ostrym nożem. Sposób ten sprawdza się w nawet najtrudniejszych przypadkach, lecz nie jest pozbawiony wad. Przede wszystkim możemy uszkodzić wieczko, przez co nie będziemy w stanie go ponownie wykorzystać. Szkło także nie jest najtrwalszym materiałem, łatwo więc jest zniszczyć znajdujący się na słoiku gwint.